v

Česká metropole Praha je proslulá jako pivní destinace, a to právem, ale pivnímu trhu tradičně dominuje několik obřích pivovarů:

To neznamená, že by to nebyla skvělá piva (alespoň první dvě ano - nad Staropramenem kritici spíše ohrnují nos), ale příliš mnoho dobré věci, dokonce i skvělého piva, může omrzet.

Nyní se pomalu rozvíjí místní pivní kultura, která se zaměřuje na nejlepší regionální a minipivovary, a po městě se otevřelo několik hospod, kde můžete tato hůře dostupná, ale vyhledávaná piva ochutnat.

Tyto podniky (viz níže) se obvykle dělí na dva typy: na ty, které denně vozí pivo z malých pivovarů v provinciích a mohou mít na čepu tucet či více různých regionálních značek, a na ty, které si vaří vlastní pivo a někdy do něj přidávají prapodivné (nebo inspirované - vyberte si) přísady, jako je med, banány nebo káva.

Předtím, než začnete, je třeba mít na paměti několik věcí: Češi většinou dávají přednost plzeňským ležákům, které mají tmavě zlatavou barvu, střední až plné tělo, pikantní chuť a pevnou pěnu. To znamená, že jemnější, tmavší portery a ejly se hledají hůře, ale stále se jich pár najde.

Druhou věcí je, že Češi se ke své cti vyhýbají modernímu příklonu k lehkým pivům. Na žádném sebeúctyhodnějším pivním lístku nenajdete "Plzeňské světlé". Přesto je možné sehnat piva lehčí, méně alkoholická a méně sytá (řečeno reklamní frází). Trik spočívá v tom, že si předem zjistíte něco málo o pivní terminologii.

Česká piva se tradičně označují jak názvem, tak "stupňovitostí", která se obvykle pohybuje od 10° do 14°. Například Pilsner Urquell je dvanáctistupňové pivo (na etiketě je označeno 12°). Stupňovitost je pivovarnický termín, který zhruba odpovídá množství cukru.

Klíčové je mít na paměti, že 10° piva bývají o něco lehčí a méně alkoholická než 12° piva (a 14° - a občas i 16° - piva mohou být přímo smrtící!)

Takže, to vše zažehnáno, je čas najít pivo.

Pro nejlepší regionální etikety nehledejte nic jiného než pražské Muzeum piva, vzdálené asi 10 minut chůze od Staroměstského náměstí. Navzdory názvu se jedná o hospodu (nikoliv muzeum) s rotujícím pivním lístkem čítajícím asi 20 regionálních piv na čepu. Objednávat si je můžete po jednom (až spadnete ze židle) nebo ve výhodných "degustačních" menu po pěti a deseti sklenicích. Dobrou volbou je tu Svijany 11° Maz, krémové plzeňské s ovocným řízem. K jídlu toho moc není, ale kvůli jídlu sem stejně nikdo nechodí.

Pivovarský klub je lepší volbou, pokud máte v plánu jak pití, tak jídlo. V 'Klubu' se podávají jak nejlepší regionální piva, tak některé vlastní domácí vývary. Granát Černá Hora 12° je neobvyklý tmavý ležák z pivovaru nedaleko Prahy, který má nasládlou chuť a jemný říz. Tradiční česká kuchyně je velmi dobrá.

Sesterská hospoda Pivovarského klubu, Pivovarský dům, je opravdovým minipivovarem, kde se podávají domácí světlé a tmavé ležáky, ale i řada experimentálních piv s příchutí kávy, banánů, třešní a dokonce i lehce nasládlé pivo s příchutí kopřiv. Je to také restaurace, která nabízí přesvědčivé zpracování guláše po česku, vepřové pečeně, knedlíků a dalších hospodských specialit. Je o ni velký zájem, takže je nutná rezervace předem.

Ačkoli je stále snazší najít v hospodách menší a méně známá piva, stále není tak snadné koupit je v obchodech po lahvích. V příznačně pojmenované Pivní galerii v okrajové pražské čtvrti Holešovice mají na skladě piva z desítek pivovarů z celé České republiky a majitelé vám rádi poradí. Krátká cesta tramvají sem vám ušetří dny putování po republice při hledání toho pravého piva.

Zdroje: https://www.lonelyplanet.com/articles/where-to-find-the-best-czech-brew , Unsplash.com

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář